Thursday, February 16, 2012

Mokkakanne

Kaffe à la Tom Waits.
Mokkakanne er også kjent som espressokanne, mokapot og på engelsk; Stove top moka pot.

Mokkakanne ble først patentert av Luigi De Ponti for Alfonso Bialetti i 1933.

Det finnes flere varianter av mokkakannen.
Blandt disse har man enkelte modeller som Bellman CX-25 og GSI mini espresso maker.
Prinsippet er å lage kaffe under trykk ved hjelp av keramisk, induksjon eller gass plate.

Klassisk bryggemetode:
Den tradisjonelle bryggemetoden er ikke den jeg foretrekker. Grunnen til dette er fordi kaffen blir overekstrahert og bitter. Jeg velger å ta med denne metoden siden det er den klassiske bryggemetoden. Noen liker bitter kaffe og bruker sukker i kaffen for å søte den til.
I supreme metoden vil man få en rundere mer balansert kaffe.

1. Fyll vann i vannbeholder.

2. Legg filter i vannbeholder.

3. Kvern kaffen litt grovere enn espressomalt (det fineste).
Det finnes ferdigmalt kaffe som kan brukes i mokkakanne. Da skal man bruke espressomalt. Om du kjøper kaffe hos kaffebar eller kaffehus be om å få kvernet kaffen til mokkakanne.

4. Fyll på kaffe / stryk forsiktig (ikke press).
Kaffefilteret skal ikke ha en topp, men strykes flat.

5. Toppfilter legges på. Gummipakke ligger mellom filter og kaffebeholder.

6. Skru igjen.

7. Sett mokkakanna på plata, lukk igjen lokket.
Noen mokkakanner er laget for gass, induksjon og keramisk topp.
Det står som regel på esken hva kannen er beregnet for.

8. Vent til kaffen fylles opp og alt vannet har kommet opp.
Som regel vil du høre surkling mens kaffen brygges og vannbeholder tømmes.

9. Kaffen er klar!

Supreme Bryggemetode.
Grunnen til at jeg kaller denne metoden for supreme metoden er fordi det var Magnus og Joar fra supreme roastworks som lærte meg å brygge på denne metoden i 2006.
Her er målet å få ut oljen i kaffen uten å overekstrahere.

1. Fyll vann i vannbeholder.

2. Sett vannbeholder på plata og vent til vannet koker.
Mens vannet koker kan du kverne kaffen.

3. Når vannet koker, ta vannbeholder bort fra plata (bruk gryteklut).

4. Fyll filteret med kaffe (doser bort det som blir til overs).
Stryk forsiktig slik at det blir en flat topp.

5. Sett filteret i vannbeholder. Skru sammens vannbeholder og topp.

6. Sett mokkakannen på plata igjen.

7. Når kaffen begynner å piple opp, gjør deg klar for å avbryte prosessen.
Her må lokket være åpent. Følg nøye med!

8. Når kaffen har fylt ca. 1/3 av toppen / sett mokkakannen til side.

9. Vent til resten av kaffen har piplet ut.
Du er nå i ferd med å avslutte bryggingen. Bryggingen er ferdig når det ikke pipler lengre.

10. Fyll i koppen og nyt det!

No comments:

Post a Comment